TeaterBattle 2019 - Xenon

livebackend (1).png

Køb billetter

Scenekunstnere fra hele landet har søgt om at blive en del af TeaterBattle 2019, og det betyder, at vi kan præsentere hele 15 grupper til årets største teaterkonkurrence! Vi glæder os utrolig meget til at se de ambitiøse scenekunstnere og til at få delt ikke kun 10.000kr. ud til vinderen, men også flere udviklingspriser!

Kom og hep, hop og hyl på din favoritgruppe, når de gennem 10 minutters scenekunst skal forsøge at vise vores jury - bestående af 4 teaterledere - hvorfor de skal kåres til vinder af TeaterBattle 2019!


Xenongraphy Alive - Xenon

Billetto cover.png

Køb billetter

Se resultatet af 4 ambitiøse scenografaspiranters arbejde, når 4 skuespillerhold sætter liv til deres scenografier!

4 ambitiøse scenografiaspiranter har på 72 timer skabt hver deres unikke scenografi ud fra nogle helt særlige genstande og materialer, som scenograf Andrea Lindeneg og konstruktør ved Det kongelige teater Lise Jürgensen har udvalgt. Over de 72 timer har de modtaget sparring, inspiration og vejledning af de to eksperter.

Efter 72 timer har 4 skuespillerhold og dertilhørende instruktører og dramatikere skabt en miniforestilling på kun 24 timer med udgangspunkt i scenografernes færdige scenografier - og resultatet er 4 små forestillinger, som vi glæder os til at vise jer!

Kom og se scenografierne blive bragt til live i afslutningen på det eksperimenterende scenografiforløb Xenongraphy!


FORVENTNINGEN OM VITA // XENON

Lille plakat.png

Køb billetter

EN KÆRLIGHEDSHISTORIE OM AT MISTE

Da Camilla og René mister deres første barn, vælger de at tage barnet med hjem – en beslutning som deres nærmeste har svært ved at acceptere. Men hvad er ’den rigtige sorgproces’? Må man synge børnesange, mens man vælger en gravsten? Må man løbe en tur med barnet i barnevognen? Og hvordan fortæller man omverdenen, at man har lyst til at gøre alle disse naturlige forældreting med et barn, som ikke kom levende til verden?

Hvert år i Danmark oplever omkring tusind forældrepar at miste et barn under graviditeten eller omkring fødslen. I ‘Forventningen om Vita’ følger vi to af disse forældre, der går igennem en sorg, som deres omverden har svært ved at forstå.

MEDVIRKENDE

Simone Vinzents, Andreas Sylvan, Rikke Toft og Isabella Lerche

Dramatiker: 
Rasmus Vesti og Amalie de Fine Licht
Instruktør og scenograf: 
Amalie de Fine Licht
Produktionsleder:
 Monica Rahbek
Instruktørassistent, scenisk realisation og rekvisitør:
 Talita Mollerup-Degn
Lyddesign og afvikler:
 Mathias Hjørnholt
Lysdesign: 
Anders B. Nyegaard
Teknik:
 Peter Rasmussen
Foto:
 Jesper Haller
Grafik på foto:
 Dafne Sloth de Fine Licht

Forestillingen begynder kl. 19.30. Dørene åbner kl. 19.00

TAK TIL

Mathias Folkmann

Forestillingen er støttet af Snabslanten og DATS – Landsdækkende teaterorganisation


Månelandinger // Vox

månelanding lille.png

D. 27. og 28. september hyler vi mod månen på Teaterhusets scene Vox. Vokale loops, månedigte og trip-poppede soul-ballader vil bringe det særligt månede frem i VOX’s intime rum. 

Med månen som omdrejningspunkt undersøger Månelandinger tre af livets store temaer; frugtbarhed, sorg og vanvid. Det sker i en sammensmeltning af musik og lyrik, skabt af art director, komponist og sanger, Maja Gry og forfatterne Rikke Oberlin Flarup og Shëkufe. 

De tre kvinder har sammen skabt et ord- og melodikraftigt show ud af behovet for at genskrive månens placering i menneskets livscyklus. 

De to forfattere placerer sig på hver sin side af måne:

Første del hylder Skabelsens måne og vil bestå af uddrag fra Shëkufes digtsamling ÆG, der etablerer “et alternativt sprog – samlersproget – som er det moderligt bærende, det indadsøgende.” Et sprog med en helt særlig forbindelse mellem måne og mor.

Anden del undersøger Sorgens måne med nyskrevne tekster af Rikke Oberlin Flarup. Med udgangspunkt i tabet af en nær ven, lader Rikke sorgens faser følge månens og undersøger derigennem, om man kan skabe logik i den og gøre den mere håndterbar. 

De to dele kædes sammen af nye kompositioner af Maja Gry, som især har ladet sig inspirere af månens magt over havet, natten og det indre vanvid. 

I fællesskab har de tre kunstnere udviklet et show, hvor måneritualer, vand og en gammel projektor skaber det visuelle rum.

Vi glæder os til at se jer og håber, I vil blive hængende til øl og hygge efter showet.


i’m in love with my plants // xenon

Plakat lille.png

! AFLYST !

tag din stueplante med i teatret!

i’m in love with my plants er en forestilling om relationer mellem planter og mennesker. i dette univers sættes bloggerplantens popularitet på spidsen, mens natur og lyst smelter sammen i en vidunderlig symbiose. sanselige toner og botanisk lyrik udfolder sig i takt med kærligheden, vreden, skammen og sårbarheden. du vil blive vidne til et forunderligt, måske pirrende, forhold mellem en kvinde og hendes mange grønne elskere - tag din yndlingsplante med og opdag, at i ikke kan overleve uden hinanden. 

woo collective arbejder med kunstneriske undersøgelsesprocesser og ønsker at fremme den taktile og sanselig performanceoplevelse. vores materiale er konstant i udvikling, når vi udforsker fænomener der er relevante i vores tid og verden. Foruden de kunstneriske undersøgelsesprocesser som vi søsætter, faciliterer eller tager del i, er kollektivet en kontinuerlig undersøgelse af, hvordan vi gennem kroppen kan arbejde med vidensfelter og i relation til andre kunstformer.

credit
 
performere: alberte holse, julie søgaard mogensen
iscenesættelse: julie søgaard mogensen
musik og lyrik: alberte holse
dramaturg: kathrine fremming
dramaturgisk konsulent: dominyka skarbaliute
produktionsleder: kathrine fremming, julie søgaard mogensen
fotograf: sif bang mikkelsen
tekniker: mathias fremming
produktion: woo collectiveSURPRISE // xenon

Plakat (2).png

I forbindelse med Runes fødselsdag har hans venner i al hemmelig arrangeret et brag af en surprise - men da Rune kommer hjem er festen desværre ikke den eneste overraskelse han får sig. Hans venner har netop gjort sig en ubehagelig opdagelse, der ændrer den festlige stemning til et sandt mareridt. For Runes venner er ikke de eneste, der har holdt på en hemmelighed. Det samme har Rune - hans er bare mørkere og langt mere kompliceret.

Surprise er en forestilling om ikke-udøvende pædofili; en betegnelse der henviser til  mennesker der oplever seksuelle tanker om børn, som de hverken har eller overvejer at handle på. Med lige dele alvor og humor undersøger forestillingen et altoverskyggende tabu i vores samfund - for hvor søger man hjælp med forbudte tanker, og hvad sker der, hvis man rækker ud efter den?

Surprise er skabt af Teater På Tværs, der gennem absurd realisme arbejder med samfundets smertepunkter. De debuterede i 2018 med den anmelderroste Keramiker, der behandlede det stigende forventnings- og præstationspres blandt unge.

Instruktør:
 Agnes Jung
Dramatiker:
 Nanna Berner
Scenograf: Nana Andrea Tiefenböck
Lysdesign:
 Beáta Kublik

Medvirkende 
Andreas Dissing Hyttel, Sarah Simone Jørgensen, Sofus Filuren Dreyer, Michala Krøll Rosendahl, Morten Wennevold, Anna Lund og Magnus Emil Høgsbro-Nielsen.


SKYGGESIDEN // xenon

Skyggesiden.png

Join the dark side. Dette er en invitation til at gå over på den anden side med os.

Vi lever i lyset, soler os i ros og anerkendelse, opnår vores mål og stræber efter lykken.

Men når mørket slutter sig om os, og vi ikke kan nå til tops, hvad sker der så? Når vi knækker over og dypper tåen i en smule selvynk, fejlslagenhed og dårligt humør? Går livet så videre, og kan vi opdage noget om os selv, hvis vi tillader os selv at give os hen til vores skyggeside?

Teaterkollektivet Vi inviterer publikum ind. Ind hvor? Ind, hvor det gør ondt. Ind i salen. Ind i sig selv. Træd med om bag facadens krøllede forhæng. Her bor vores ansigters lidelsesfolder, arrene på sjælene og vores inderste ondskab. Men det er også her vi leger sammen, deler hemmeligheder og gemmer os fra dem, der ikke forstår vores smerte. Vi deler vores sorger, men hvad sker der, når vi ikke formår at løfte hinanden tilbage på plads? Giver vi op? Hvad sker der, når vi giver op? Skal vi give op sammen?

Teaterkollektivet Vi består af
Signe Moore (kunstnerisk leder, dramatiker, skuespiller og iscenesætter)
Jan Ulrich Nielsen (skuespiller og assisterende dramatiker)
Simone Hjuler Andersen (administrativ leder)
Julie Hultberg (assisterende instruktør)
Freja Forsman (assisterende dramaturg)
Peter Højberg Himmelstrup (teknikchef og saxofonist)
Søren Søndergaard Moore (musikproducer og guitarist)
Andreas Bjerre Siegrist (fotograf)


PASTA OG MENN // xenon

Pasta og menn.png

Mænd er lidt som pasta, ik?

Pasta og Menn handler om pasta og mænd. Ja, et teaterstykke, som lover, hvad det holder. Men om det handler om enten pasta eller mænd er også ligegyldigt, for det er alligevel det samme… Eller hvad?

At finde ud af, hvad man er til er en uafsluttelig søgeproces. Engang var man kræsen, og så blev man altædende. Livets menukort tilbyder det hele, men ikke altid lige netop dét, man har lyst til. Det handler om at prøve sig frem i stedet for  altid bestille den samme carbonara. For pasta er ikke bare pasta - ligesom mænd ikke bare er mænd. 
Pasta og Menn behandler det at være kvinde og være søgende; ikke nødvendigvis efter den store kærlighed, men blot efter en kærlig mand. Stykket er baseret på scenarier som 'Tinder-dates' og 'GoMore-lifts' - ej at forglemme sleske score-replikker om alt mellem landskinke til høfeber.

Pasta og Menn er opskriften på en god aften. En portion letfordøjeligt komik, som er både velsmagende og velkendt, men som man alligevel ikke kan få nok af.

Forestillingen er skabt af teatergruppen Hjernevind


MENNESKEDYREt // xenon

Menneskedyret.png

Hvad er det der lurer og kravler rundt i mørket af vores sind? 

Mørket ligger over scenen, men langsomt kommer der noget til syne. Noget som kryber og kravler, nærmere og dog så langt fra. Med abrupte og til tider meget flydende bevægelser drages publikum ind på en rejse gennem sit eget liv. Det er her de dybere lag af vores bevidsthed undersøges. Væsenet befinder sig i en slags kontinuerlig trance, hvor transformation er gennemgående.

Forestillingen stiller spørgsmål til vores perfekte liv, som især bliver udtrykt på de sociale medier. Der er jagt på det perfekte liv; middagen, solnedgangen, uendelige selfie-billeder, festen og ens udseende. Der er næsten ikke plads til det kedelige, det grimme, langsomme eller stilheden.


DU ER DEN // xenon

Du er den.jpg

Med knytnæven i vejret råber teaterforestillingen DU ER DEN: “NOK ER NOK!” Det nye ungdomsoprør skydes i gang, og det kommer til at gøre ondt. 

DU ER DEN handler om at tage sin fremtid i egen hånd og træde ud af magelighedens, vanernes og individualismens skygge. Om en ungdomsgeneration uden fælles fodfæste, der snart får en kaotisk fremtid overleveret af forældregenerationen. Om vrede, frustration og afmagt i en verden, hvor alt skriger på et fællesskab. For vi har aldrig haft større adgang til viden end nu, så hvor længe skal der gå, før viden bliver omsat til handling? Kan vi overhovedet stille noget op overfor den fremtid, som er ved blive skabt? Hvem har ansvaret, og hvad er vi egentlig villige til at give afkald på?

3 karakterer er klar til at satse alt. Oprøret er på vej - og DU ER DEN!  

Holdet bag forestillingen
Idé, koncept og skuespil: Line Fisker Nielsen, Mille Lindberg Hansen, Josefine Edstrand 
Produktionsassistent: Mathilde Vase Rasmussen 
Kostumier: Anne Marie Kærne Jørgensen
Lyddesign: Marie Kildebæk
Lysdesign: Morten Hembo 
Afvikler: Nicolaj Dissing Schledermann
Fotograf: Karoline Lieberkind 
Grafiker: Magnus Hilding-Nørkjær 

Produceret af: TEATER UbeStemt 

Støttet af Odense Kommune, Frederiksberg Kommune, Aarhus Kommunes Kulturforvaltning og Snabslanten.DU ER DEN // xenon

Den sidste nadver.png

En selskabsleg fra helvede

I Den sidste nadver byder vi publikum indenfor til en skæbnesvanger genforeningsmiddag. En vennegruppe, der på ydersiden virker til at have det perfekte venskab, bestemmer sig for at lege en uskyldig leg: de skal dele hvert eneste opkald, SMS, mail og Instagram-besked, de hver især modtager i løbet af middagen med alle andre ved bordet. Den lille leg viser sig og dog at være en smule farlig - for kan det tætte gymnasievenskab holde til de sandheder, der bipper ind på bordet i løbet af aftenen?

Den sidste nadver er en forestilling om ærlighed, seksualitet og egoisme, der giver indblik i de unges liv i 2019. Forestillingen er skabt af den nyopstartede scenekunstgruppe PULS, og den sætter spørgsmålstegn ved måden, vi bruger sociale medier på. Hvornår er man utro i en verden med Snapchat og Tinder? Vil man i virkeligheden vide alt om sine venner og sin kæreste, og hvor går grænsen mellem dit virkelige jeg og din digitale identitet?

Den sidste nadver er skabt med inspiration fra filmen Perfetti Sconosciuti af Paolo Genovese.

Medvirkende
Emilie Lembek
Frederik August Wallind
Amalie Mørup
Christian Mondrup
Emma Marie Nielsen
Oliver Birch

Instruktør - Minna Højholt

Afvikler - Jeremayah Pawel


KÆRLIGHEDSBARNET // xenon

kærlighedsbarnet.png

En fortælling om ondskab, kvindeskæbner og et samfund, der så den anden vej

En kvinde venter alene i sin lejlighed. Udenfor står en ung pige med tårer i øjnene og et spædbarn på armen. Hun banker på døren og vælger at tro på en bedre fremtid.

Kærlighedsbarnet tager udgangspunkt i historien om Dagmar Overby, der i 1921 blev dømt for at have dræbt adskillige spædbørn. Gennem dialog og karakterportrætter belyser vi både tidens hårde kår for udsatte børn og Dagmars iskolde, morderiske tendenser. Samtidig oplever vi glimtvis Dagmar som et ødelagt barn med et ønske om at hjælpe.

Forestillingen sætter spørgsmålstegn ved begrebet ondskab. Hvor kommer den fra? Hvem var disse børn? Hvem var kvinderne, der gav dem væk? Kunne kærligheden have reddet dem?

Forestillingen er skabt af Teater Witt & Koppel, som består af Ella Simone Koppel og Klara Sofia Lind Witt. Ella og Klara debuterer som instruktører og dramatikere med forestillingen. 

Medvirkende 
Michelle Sarah Timm Heedel 
Julie Mejlstrup 
Mathias Hjørnholt 
Tuva Maria Sørheim Sveum
Jacob Skyggebjerg 
Sofie Hvass 
Nadia Lyngsø 
Camilla Maria Jørgensen 


AF VAND // xenon

Af vand.png

En multidisciplinær, ærlig performance om kvindelig seksualitet

“Måske har jeg behov for at fucke up. Behov for at se solen stå op over Københavns havn, med blødende knæ, og nye blå mærker…”

Vi befinder os i midten af en beruset sommernat i København. En af de nætter, hvor solen aldrig rigtigt går ned, hvor dagen flyder over i nat og nat over i morgen. En nat, der måske føles genkendelig?

Af Vand udforsker kvindelig seksualitet og de kommunikationsmønstre, som vi kan opleve i det seksuelle møde mellem to parter. Den spiller med vores fordomme om sex og køn, og hvordan disse udtrykkes via de ord og gestus, vi bruger eller ikke bruger i disse (akavede) øjeblikke. Af Vand inviterer publikum ind i et intimt og sanseligt møde med to kvinder af i dag.

Af Vand er nærvær, dans, ord, klub, hjem og drøm i ét scenisk rum.


HVAD VIL DU, ANTIGONE? // xenon

Skærmbillede 2019-02-14 kl. 12.41.59.png

I nattens mulm og mørke begås en forbrydelse i kongeriget Theben, og på et øjeblik er tragedien sat i gang. Beskidt, revet til blods og med dødsangsten pulserende i årerne, har idealisten Antigone begravet sin bror, landsforræderen Polyneikes, trods Kong Kreons forbud om at røre liget. Stillet ansigt til ansigt med samfundets love, begiver Antigone sig nu ud på en ensom rejse, som kun hun ved, hvordan skal ende. 

Gennem humor, dukker og lyd tager Teater PRAXIS den græske tragedie om Antigone alvorligt. Vi stiller spørgsmålene: er Antigone en helt, når hun ofrer sit liv for det, hun tror på? Hvordan er man modig, når livet stiller udfordrende spørgsmål? Og ikke mindst: Tør du at tvivle på det, du tror på?

Teater PRAXIS
Amalie Ulla Pontoppidan Witt
Lærke Mejlgaard
Maria Strand Renberg
Sara Skei Fostvedt 

Fotograf: Jesper Haller